2014-09-03 02:58pm
 
KHAS
 
MerdekaReview menamatkan operasi
MerdekaReview | 2.8.2012 3:15 pm

Sesungguhnya ia merupakan keputusan yang berat buat kami semua di MerdekaReview. Dengan dukacita kami mengumumkan bahawa MerdekaReview edisi Bahasa Malaysia akan menamatkan operasi mulai hari ini...

>>Selanjutnya
 
Perjuangan untuk bahasa Melayu: Nasionalisme bahasa atau Nasionalisme etnik?
Wong Chin Huat | 2.8.2012 11:50 am

Saya amat sedih sekali apabila membaca berita bahawa ada golongan yang menggelar diri mereka sebagai penulis yang menyokong pengharaman buku dan penyekatan kebebasan. Manakah keindahan bahasa jika kita tidak berkebebasan untuk berfikir?

>>Selanjutnya
 
Merawat masyarakat diktator
Marwan Bukhari | 1.8.2012 1:35 pm

Kebebasan merupakan antara syarat dalam merawat masyarakat diktator. Masyarakat mestilah bebas daripada tekanan, paksaan dan campur tangan pihak lain dalam membuat pilihan dan keputusan. Kalau keputusan dan pilihan yang baik belum tentu diperoleh jika kebebasan dikurniakan, keputusan dan pilihan...

>>Selanjutnya
 
Inkuiri SUHAKAM ke atas BERSIH 3.0: Ringkasan Mingguan (23 - 26 Julai)
BERSIH | 31.7.2012 11:39 am

Tujuh daripada sembilan orang saksi menyatakan bahawa mereka telah diserang oleh polis dan kesemua sembilan saksi melihat anggota polis menyerang orang awam yang lain. Malah seorang saksi memberitahu, polis mengarahkan sebuah restoran A&W yang telah dikunci untuk dibuka bagi membolehkan mereka...

>>Selanjutnya
 
Durian FM kini dimiliki orang rapat Najib
Lim Kar Yin | 30.7.2012 6:39 pm

Pengasas Durian FM, Jamaluddin Ibrahim mengesahkan bahawa orang rapat Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Siew Ka Wei telah mengambil-alih 50% saham Durian FM. Pada masa yang sama, Jamaluddin Ibrahim menegaskan...

>>Selanjutnya
 
Kontroversi Hudud: DAP bersetuju dalam Negara Berkebajikan
Lim Guan Eng | 30.7.2012 2:28 pm

Pendirian DAP ini konsisten dan tidak pernah goyah. Namun begitu, DAP dan PAS sama-sama berkongsi pendirian untuk memerangi rasuah dan penyalah gunaan kuasa serta perlaksanaan integriti dalam kepimpinan yang berteraskan prinsip cekap, akauntabel dan telus.

>>Selanjutnya
 
Tariq Ramadan: Mengapa nafikan hakikat dan kebenaran?
Syukri Shairi | 30.7.2012 1:38 pm

"Hakikat bahawa kita seharusnya mengurangkan kekerapan dalam usaha untuk semata-mata melarang, 'prohibit', harus disedari, dan sebaliknya kepelbagaianlah yang sentiasa wajar diraih, di samping meletakkan fokus selari dengan usaha untuk membenarkan, 'permit', kepada jalan-jalan yang..."

>>Selanjutnya
 
BERSIH: SPR perlu utamakan penyelesaian, bukan penjelasan
BERSIH | 27.7.2012 6:50 pm

Ini menunjukkan SPR telah gagal untuk memenuhi tuntutan pertama BERSIH 2.0 iaitu Bersihkan senarai undi. Keadaan ini akan menyebabkan rakyat semakin meragui integriti Pesuruhjaya SPR yang sedia ada. Oleh itu BERSIH 2.0 sekali lagi menegaskan tuntutan agar mereka segera meletak jawatan kerana telah gagal melaksanakan tuntutan rakyat yang mahukan pilihanraya yang bersih dan adil.

>>Selanjutnya
 
AWER: PM mesti tubuhkan panel siasatan bebas dan mansuhkan Akta SEDA
Piarapakaran S | 27.7.2012 11:02 am

Kini, satu perebutan kuasa baru sedang berlaku dan ia berkaitan dengan pelaksanaan Kecekapan Tenaga yang sedang dilaksanakan oleh Suruhanjaya Tenaga. SEDA mahu melaksanakan kecekapan tenaga juga. Kita tertanya-tanya bagaimana menteri dan kabinet boleh membenarkan agenda peribadi berasaskan politik pejabat dapat diberikan tempat untuk memainkan peranan utama dalam agenda kerajaan.

>>Selanjutnya
 
Pengerang: 6 aktivis Taiwan dipanggil untuk "bantu siasat"
Lu Wei Hoong dan Chan Kim Ming | 26.7.2012 1:32 am

【Dikemaskini 2.45 am】Enam orang aktivis yang dibawa ke Balai Polis Sungai Rengit telah dibebaskan pada jam 1.43 pagi. Antara soalan yang ditanya oleh polis termasuklah mereka dari mana, siapa yang membawa mereka ke Pengerang, penganjur menjemput mereka, siapa yang membiayai...

>>Selanjutnya
 
BERSIH 3.0: Kit Siang tuntut pampasan seumur hidup untuk mangsa keganasan polis
Lim Kit Siang | 25.7.2012 4:05 pm

Sekiranya Hishammuddin tidak bersedia untuk mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan untuk memberi pampasan kepada Asrul, satu kempen di seluruh Negara harus dilancarkan untuk menuntut Hishammuddin dan kerajaan bertanggungjawab di atas kecederaan kepada mata Asrul dan untuk bertanggungjawab untuk memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul.

>>Selanjutnya
 
Harga kereta mahal sementara pendapatan isi rumah tidak berubah
Parti Keadilan Rakyat | 24.7.2012 4:35 pm

Makanya, satu-satunya jalan yang adil kepada rakyat adalah dengan mengambil tindakan drastik memperkenalkan mekanisme untuk menurunkan harga kereta. Kaedah ini akan mengurangkan bebanan hutang rakyat seterusnya meningkatkan pendapatan boleh guna (disposable income) dalam keadaan...

>>Selanjutnya
 
Pakar ekonomi: Dasar subsidi kita untuk golongan kaya
Neo Chee Hua | 23.7.2012 7:47 pm

Menurut pakar ekonomi, "subsidi" pada asalnya adalah dasar afirmatif untuk membantu golongan miskin, jadi pengeluar dan golongan kaya tidak seharusnya menerima subsidi dalam apa-apa bentuk - ia bakal mengubah formula konsumer dalam pasaran, menghakis daya saing dan keberkesanan.

>>Selanjutnya
 
55 Tahun Merdeka, Janji Ditepati
Dr.Afif Bahardin | 23.7.2012 11:58 am

Retorik politik sebegini rupa; mempergunakan sambutan nasional negara, sambutan yang sepatutnya menjadi hak milik seluruh rakyat, sebagai alat untuk parti pemerintah melaungkan "pujuk-rayu", bukan itu saja, bahkan dengan berani melaungkan bahawa inilah masa untuk segenap rakyat membalas budi.

>>Selanjutnya
 
ISA: Igauan di sebalik "lawak" Hishamuddin Rais
Lim Hong Siang | 20.7.2012 6:22 pm

Hishamuddin Rais dikurung bersama Tian Chua dalam satu sel untuk tempoh satu tahun. "Dia pandang saya, saya pandang dia." Kemudian, kedua-duanya memelihara cicak kobeng, biawak, semut untuk menghilangkan kebosanan.

>>Selanjutnya
 
Hishamuddin Rais: Musuh kita ketakutan, bukan ISA
Lim Hong Siang | 20.7.2012 12:29 pm

"Sebenarnya musuh yang kita takuti ialah diri kita sendiri. Yang harus kita lawan bukan ISA, yang harus kita lawan ialah 'kita takut'. Musuh bukan ISA, musuh ialah ketakutan diri kita," kata Hishamuddin Rais.

>>Selanjutnya
 
Isu TALAM: MCA tipu dengan statistik
William Leong Jee Keen | 19.7.2012 5:28 pm

Jika MCA masih ingin meneruskan lagi dakwaan-dakwaan ini, ianya terpulang kepada rakyat untuk menghakimi pihak mana yang sibuk bermain permainan politk kotor dan pihak mana yang bekerja dalam senyap dalam usaha serius mendapatkan kembali hutang bernilai RM392 juta.

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Najib kehilangan peluang terbaik untuk bubarkan parlimen
Lim Kit Siang | 18.7.2012 8:53 pm

Masa sudah suntuk bagi Najib Razak dan telah melepaskan peluang untuk memilih masa terbaik bagi pembubaran Parlimen untuk mengekalkan mandat beliau sebagai Perdana Menteri yang keenam yang sudah hilang sama sekali terutamanya selepas perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 dan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April tahun ini.

>>Selanjutnya
 
Krisis air Selangor: KETTHA, kerajaan negeri dan syarikat konsesi yang bersalah
Piarapakaran S | 18.7.2012 12:06 pm

Orang ramai dan perniagaan tidak risau siapa yang membekalkan air. Mereka bimbang sama ada bekalan air ada atau tidak. Kami berharap semua pihak bersikap matang dan profesional dalam menangani isu ini. AWER telah menerbitkan dan menghantar satu salinan laporan...

>>Selanjutnya
 
Tiong Lai kepada Muhyiddin: Jangan hanya jaga Melayu
MerdekaReview | 17.7.2012 3:19 pm

Liow Tiong Lai berkata, Muhyiddin Yassin selaku TPM seharusnya memahami suara hati seluruh rakyat, dan bukannya hanya menjaga kaum Melayu. Liow menambah, seandainya Muhyiddin memahami teori ini, maka beliau tidak akan mempersoalkan mengapa MCA tidak faham perasaan masyarakat Cina.

>>Selanjutnya
 
 
Jumlah: 765 :: Muka Surat1/39 [ 1 ] [2] [3] [4] [5]
Seterusnya
Akhirnya
 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>