2014-08-30 08:10pm
 
KOLUM
 
Apa Seni Islamik ini?
Ronasina | 31.7.2012 3:54 pm

Apakah persembahan rakan-rakan seniman saya seperti Pyanhabib, Hishamuddin Rais, Amin Iskandar atau Nikji dan yang jarang melaungkan kalimah pujian khusus menyebut nama Tuhan bukan karya Islamik sedangkan mereka giat menentang kebobrokan pemerintah?

>>Selanjutnya
 
Mampukah Malaysia anuti demokrasi?
Adam Adli | 27.7.2012 1:22 pm

Untuk memurnikan pula demokrasi tersebut, wajib juga bagi kita sedia melepaskan segala "hak-hak keistimewaan" dan melihat orang lain sebagai sama dan setara dengan kita. Demokrasi tidak boleh diamalkan jika kita gagal menghormati tujuannya; meletakkan hak yang sama rata kepada setiap individu yang terlibat.

>>Selanjutnya
 
Bubar parlimen sebelum Hari Kemerdekaan?
Ooi Heng | 26.7.2012 4:49 pm

...regim Najib dan SPR yang licik dalam permainan politiknya, boleh memanjangkan tempoh kempen kepada 14 hari, pada masa yang sama, mengurangkan tempoh dari hari pembubaran parlimen ke hari pencalonan kepada 8 hari. Maka, tempoh dari pembubaran parlimen ke pengundian hanya sejumlah 22 hari, sekadar dua hari lebih daripada 20 hari dalam tiga PRU yang terdekat.

>>Selanjutnya
 
Keharmonian pasca Akta Hasutan
Mustafa K Anuar | 19.7.2012 1:30 pm

Dalam hal ini, perbezaan yang ada pada pelbagai kelompok dalam masyarakat, sama ada dari segi fahaman, kepercayaan, adat istiadat, ritual atau amalan harian, seharusnya dianggap sebagai satu "kekayaan" atau aset kepada masyarakat kerana ini menambahkan lagi warna-warni hidup kita.

>>Selanjutnya
 
Mogok Lapar
Soh Sook Hwa | 18.7.2012 5:18 pm

Maka mogok lapar adalah menentang naluri "kelangsungan hidup" secara sedar, iaitu menghalang pergerakan tangan ketika jatuh dalam air. Maknanya, secara sedar bahawa ia adalah merbahaya, tetapi tetap menuju ke arahnya.

>>Selanjutnya
 
Rock, pengaruh artis dan ketakutan pemerintah
Ronasina | 16.7.2012 11:57 am

Bayangkan betapa besarnya pengaruh Search dan Wings yang mampu mengumpulkan 20-30 ribu penonton setiap kali konsert. Apa akan jadi jika sedang membuat persembahan, mereka melaungkan slogan "Lawan Kerajaan"? Apakah anak-anak muda ini akan bangkit menyokongnya?

>>Selanjutnya
 
Bahalolisme
Ronasina | 12.7.2012 6:37 pm

Berpandukan beberapa perkara yang telah disebutkan tadi, percayakah rakyat kali ini dengan peristiwa amuk si Imam Mahadi bersama seorang wanita di Jabatan Perdana Menteri tempoh hari? Saya tidak mahu mengulasnya tetapi sekadar ingin mengajak anda menilai kembali peristiwa-peristiwa...

>>Selanjutnya
 
Agama candu masyarakat?
Adam Adli | 10.7.2012 12:00 pm

Membina masjid dengan duit kotor, kemudian pula menjadikan projek masjid sebagai tapak semaian rasuah dan komisyen. Masyarakat tentu sekali tidak berani mempersoalkan pula perkara ini kerana yang dibina itu masjid.

>>Selanjutnya
 
Membaca Buku Islam dan Melayu: Martabat Umat dan Daulat Rakyat
Ooi Heng | 6.7.2012 11:56 am

Pelbagai masalah yang berbangkit ekoran pelaksanaan dasar yang tidak adil tidak dapat diselesaikan selain menanam dalam minda etnik terbesar bahawa mereka berada dalam keadaan terancam meskipun hakikatnya bukan begitu. Tindakan sedemikian serupa apa yang disifatkan dalam buku Islam dan Melayu...

>>Selanjutnya
 
Seksa derita ISA yang belum dimansuhkan
Nashita Md Noor | 5.7.2012 11:45 am

"Makcik sedih, makcik tidak tahu bolehkah makcik bertemu dengan anak makcik lagi. Masa pakcik meninggal pun dia tidak sempat berjumpa. Makcik takut kalau makcik bercakap dia lagi akan diseksa," kata ibu Radzali Kassan, tahanan ISA.

>>Selanjutnya
 
Ketandusan Negarawan...
Pradeeb Kumar | 29.6.2012 1:41 pm

Fenomena politik ini adalah keadaan klasik di kawasan pedalaman dan luar bandar terutamanya. Masyarakat setempat mudah termakan bidikan kemajuan yang dibawa oleh ahli politik ini dan mereka juga menjadi setia kepada mereka. Malah konsep jasa dan budi harus dikenang hingga ke cucu-cicit ditanam...

>>Selanjutnya
 
Pengajian tinggi diperniagakan, mutu pendidikan dipermangsakan
Alicia Izharuddin | 26.6.2012 12:04 pm

Pendidikan bukan sebuah produk yang boleh dijual-beli. Namun sikap rakyat Malaysia yang terlalu mudah menanggap pendidikan secara prinsipnya "murni" dan secara prosesnya "diberi" seperti objek dari pengajar ke pelajar.

>>Selanjutnya
 
Dewan Pemuda PAS: Hala tuju menjelang taufan
Chong Fah Hing | 25.6.2012 12:49 pm

PAS mampu bangkit pada tahun 1980-an dan kembali perkasa seperti masa kini, sebetulnya berkait rapat dengan keistimewaan personaliti Haji Yusof Rawa, iaitu sikap keterbukaan, kesederhanaan, bijaksana, tenang, pengalaman pendidikan pelbagai aliran, penguasaan pelbagai bahasa dan pengalaman...

>>Selanjutnya
 
Satu catatan selepas Debatkini BN vs PR
Mujahid Yusof Rawa | 20.6.2012 12:04 pm

Satu soalan nakal yang ditujukan kepada UMNO ialah apakah UMNO akan menyerahkan kuasa secara aman jika PR menang dalam PRU nanti? Rahman Dahlan menjawab, pastinya UMNO akan berbuat demikian kerana menghormati pilihan rakyat.

>>Selanjutnya
 
Perlukah mahasiswa bertanding pilihan raya?
Adam Adli | 19.6.2012 11:39 am

Apa sekalipun, masih ada masa untuk kita fikirkan dengan lebih mendalam mengenai idea ini. Masyarakat belum habis menilai kemampuan mahasiswa; dan tentu sekali, tarikh pilihan raya pun belum lagi kita ketahui! Jika bersungguh untuk jatuhkan rejim, tanpa pilihan raya pun kita mampu lakukan!

>>Selanjutnya
 
"ISA bukan hukuman, tetapi pemulihan"?
Nashita Md Noor | 18.6.2012 12:20 pm

Hanya undang-undang ini sahaja yang dapat menjaga keselamatan negara. Hak Asasi yang dilaung-laungkan oleh GMI dan pejuang hak asasi yang lainnya diambil dari Barat dan tidak dapat menjaga keselamatan negara - memetik sebahagian hujah dangkal Ketua Penolong setiausaha Bahagian Ketenteraman...

>>Selanjutnya
 
RRU 13: Harapan golongan muda dan dispora muda Malaysia
Pradeeb Kumar | 12.6.2012 12:00 pm

Tetapi apa yang lebih menyedihkan dan menghampakan golongan ini ialah para pelakon watak utama iaitu hero-hero politik tanah tumpah darah ini mempunyai kecenderungan besar untuk menampilkan diri mereka sebagai badut.

>>Selanjutnya
 
BN masih lemah kerana Mahathir (Bahagian II)
Ooi Heng | 11.6.2012 12:00 pm

Kalau bukan kerana Pak Lah melakukan beberapa percubaan biarpun ditentang kuat oleh kelompok dalaman UMNO yang mendapat sokongan Mahathir, kebangkitan semula tuntutan rakyat pasti menumpaskan Kerajaan UMNO-BN dalam gelanggang pilihan raya.

>>Selanjutnya
 
BN masih lemah kerana Mahathir (Bahagian I)
Ooi Heng | 8.6.2012 12:00 pm

Malangnya, dalam negara yang belum pernah mengalami pertukaran rejim pada peringkat persekutuan, apa yang kita saksikan hanyalah keangkuhan pemimpin masa lampau dan masa kini dan kekotoran politik mereka demi memanjangkan kelangsungan hayat kekuasaan...

>>Selanjutnya
 
Kekangan kelucuan dan bersuara
Mustafa K Anuar | 7.6.2012 12:00 pm

Apabila kita memperkatakan peri pentingnya kebebasan bersuara dan media di sini, kita tidak bermaksud untuk berusaha mendapatkan kebebasan yang mutlak hingga boleh menonjolkan buntut yang kedut di mata dunia.

>>Selanjutnya
 
 
Jumlah: 331 :: Muka Surat1/17 [ 1 ] [2] [3] [4] [5]
Seterusnya
Akhirnya
 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>