2014-08-28 11:05pm
 
KHAS
 
Mangsa Bkt Koman: 30kg garam diguna untuk ringankan kegatalan
 
Lu Wei Hoong | Jul 16, 2012 06:06:56 pm
Kongsi |

Seorang warga emas, Chin Thiam Hee, 62 tahun, membentangkan kesnya di mana seluruh tubuhnya telah mengalami kegatalan kulit, malah terpaksa menggunakan 30 kilogram garam untuk merawat kegatalannya sejak awal tahun ini.  Penduduk Sungai Lui ini berkata, terdapat ruam pada kulitnya yang menyebabkan kegatalan sejak bulan Februari 2012, malah telah menular ke bahagian kemaluannya.

Dalam satu sesi dialog bersama RAGM (Raub Australian Gold Mine) semalam di sebuah tadika Bukit Koman, Chin Thiam Hee (gambar kanan) menyelak bajunya untuk menunjukkan bintik merah-keunguan yang ada pada tubuhnya, "Kulit saya panas, malah menjangkiti vaginitis."

Ketika ditanya wartawan MerdekaReview selepas itu, Chin Thiam Hee menyatakan bahawa beliau mempunyai seorang anak yang bekerja di Kuala Lumpur.  "Walaupun pendapatannya ribuan sebulan, (tapi) kos hidup di Kuala Lumpur tinggi.  Nak bayar lagi hutang pengajian (PTPTN), hanya mampu menghulurkan RM500 sebulan untuk bapanya sebulan," kata Chin.

Chin Thiam Hee mendakwa dirinya tidak mampu menampung kos untuk rawatan doktor pakar, menyebabkan penyakitnya tidak terubat sehingga hari ini.  Minggu lalu, ADUN Tras Chong Siew Onn berjanji untuk membawa Chin Thiam Hee ke Hospital Temerloh bagi mendapatkan rawatan pakar kulit.

Chin Thiam Hee dari keluarga yang miskin hanya bergantung kepada garam kasar untuk meredakan kegatalannya.  Dalam jangka tujuh bulan sejak awal tahun, 30 kilogram garam kasar telah digunakan ketika mandi, namun keadaannya tetap tidak sembuh.  Akhirnya Chin bergantung kepada cecair enzim yang diberi penduduk kampung untuk meringankan keadaannya.

Lebih 10 kali Chin Thiam Hee pergi ke Hospital Raub untuk mendapatkan rawatan sejak tahun 2012, dan doktor berkata "tiada masalah", sekadar memberinya ubat mencegah kegatalan, yang tidak berkesan untuknya.

Semalam, Jawatankuasa Anti-Cyanide Bukit Koman telah menganjurkan satu sesi dialog bersama RAGM, dihadiri dengan kira-kira 400 orang penduduk setempat.  Chin mengesyaki penyakit kulitnya disebabkan perlombongan emas yang menggunakan bahan kimia cyanide oleh RAGM.  Bagaimanapun, tiada wakil dari RAGM tampil untuk berdepan dengan soalan penduduk.

 *Lu Wei Hoong ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut dan diterjemah dari teks asal. 
Sebelumnya
<< Rafizi gesa tubuh NOW untuk lindungi pemberi maklumat
Seterusnya
>> MerdekaReview menamatkan operasi
 


  Pembaca yang menggunakan kebebasan bersuara melalui laman sosial di sini, pada masa yang sama bertanggungjawab ke atas kebebasan itu sendiri.
   
 

 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>