2014-08-29 09:09am
 
KHAS
 
Desakan rakyat akhirnya membebaskan EO6!
 
MerdekaReview | Jul 29, 2011 05:49:18 pm
Kongsi |

Desakan rakyat akhirnya berhasil, apabila enam orang tahanan di bawah Ordinan Darurat (EO) dibebaskan, pada jam 5.30 petang tadi.  Enam orang tahanan EO termasuklah Micheal Jeyakumar Deveraj, Sarasvathy Muthu, Choo Chon Kai, Sukumaran Munisamy, A.Letchumanan dan Saratbabu.

Setiausaha Agung PSM, Arutchelvan mengesahkan kepada MerdekaReview bahawa keenam-enam tahanan telah dibebaskan tadi, dan beliau kini berada bersama mereka.

Menurut peguam mereka, Yudi, keadaan keenam-enam orang EO6 agak baik.  Bagaimanapun, beliau berkata dirinya gagal menilai keadaan kesihatan mereka secara teliti kerana dirinya bukan doktor.

Jeyakumar Devaraj mula melancarkan mogok laparnya sejak semalam, mendesak agar kerajaan membebaskan diri dan rakan seperjuangannya.  Malah, 36 orang warga Malaysia menyatakan kesediaan untuk mencukur rambutnya pada pagi esok sebagai bantahan terhadap penahanan EO6.

Bagaimanapun, candle light vigil yang dijadualkan untuk berlangsung pada jam 9 malam ini akan diteruskan di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor.  Menurut Arutchelvan dalam Facebooknya, satu majlis menyambut pembebasan EO6 bakal dijalankan pada jam 7.30 petang ini, di  tempat yang sama. 
Sebelumnya
<< Rafizi gesa tubuh NOW untuk lindungi pemberi maklumat
Seterusnya
>> MerdekaReview menamatkan operasi
 


  Pembaca yang menggunakan kebebasan bersuara melalui laman sosial di sini, pada masa yang sama bertanggungjawab ke atas kebebasan itu sendiri.
   
 

 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>