2014-08-27 10:50pm
 
Lim Kit Siang
 
BERSIH 3.0: Kit Siang tuntut pampasan seumur hidup untuk mangsa keganasan polis
Lim Kit Siang | 25.7.2012 4:05 pm

 Sekiranya Hishammuddin tidak bersedia untuk mengambil inisiatif untuk menggesa kerajaan untuk memberi pampasan kepada Asrul, satu kempen di seluruh Negara harus dilancarkan untuk menuntut Hishammuddin dan kerajaan bertanggungjawab di atas kecederaan kepada mata Asrul dan untuk bertanggungjawab untuk memberi pampasan seumur hidup kepada Asrul.

>>Selanjutnya
 
Jamin keamanan peralihan kuasa sebelum umum "sistem demokrasi terbaik di dunia"
Lim Kit Siang | 24.7.2012 6:34 pm

 Saya telah menawarkan kerjasama Pakatan Rakyat untuk bekerja bersama UMNO-Barisan Nasional untuk memastikan bahawa peristiwa hitam 13 Mei tidak akan berulang dalam pilihanraya umum yang akan datang sekiranya kedua-dua gabungan BN dan PR berjanji untuk bekerja bersama-sama untuk kepentingan negara untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku lagi?

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: UMNO terdesak sehingga meminta SB sebar fitnah?
Lim Kit Siang | 20.7.2012 7:38 pm

 Benarkah UMNO-BN berasa takut, terdesak dan tergugat untuk menghadapi cabaran perubahan secara demokrasi oleh Pakatan Rakyat bahawa mereka terpaksa meminta Cawangan Khas untuk menyebarkan fitnah-karut bahawa JI dan komunis sedang meresap ke dalam parti Pakatan Rakyat, terutamanya PAS dan DAP, untuk bersedia untuk menyerang Pakatan Rakyat?

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Najib kehilangan peluang terbaik untuk bubarkan parlimen
Lim Kit Siang | 18.7.2012 8:53 pm

 Masa sudah suntuk bagi Najib Razak dan telah melepaskan peluang untuk memilih masa terbaik bagi pembubaran Parlimen untuk mengekalkan mandat beliau sebagai Perdana Menteri yang keenam yang sudah hilang sama sekali terutamanya selepas perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011 dan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April tahun ini.

>>Selanjutnya
 
Pengambilan 10 ribu Cybertrooper UMNO-BN adalah anti-nasional
Lim Kit Siang | 16.7.2012 7:32 pm

 Rakyat Malaysia yang membayar cukai juga wajib diberi penjelasan jumlah daripada peruntukan dana awam yang telah digunakan di atas setiap satu Konvensyen Media Sosial 1Malaysia sejak bulan November lalu untuk merekrut lebih 10,000 "cybertrooper" UMNO-BN, terutama sekali yang menyamar di bawah program Jelajah Janji Ditepati oleh Perdana Menteri.

>>Selanjutnya
 
Gugurkan dakwaan terhadap Karpal dan Uthayakumar untuk bukti keikhlasan Najib
Lim Kit Siang | 12.7.2012 8:00 pm

 Peguam Negara Gani Patail patut menggugurkan dakwaan hasutan terhadap Karpal Singh dan P. Uthayakumar untuk membuktikan keikhlasan dan niat baik Najib Razak apabila mengumumkan pemansuhan Akta Hasutan 1948 yang akan dimansuhkan dan digantikan dengan akta baru Akta Keharmonian Nasional.

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Regim BN akan ditamatkan jika 70% pengundi baru menolaknya
Lim Kit Siang | 3.7.2012 5:40 pm

 Jika 65% daripada pengundi baru ini membuang undi menolak kerajaan BN, PR akan memenangi110 kerusi, 2 kerusi kurang daripada majoriti keseluruhan. Jika 70% daripada undi adalah yang menolak BN, maka ia akan meraih 123 kerusi parlimen kepada PR yang cukup untuk membentuk kerajaan baru di Putrajaya.

>>Selanjutnya
 
Bukan Cina, tapi semua pengundi Malaysia jadi penentu PRU 13
Lim Kit Siang | 29.6.2012 7:04 pm

 "Penentu" yang paling kuat dalam pilihan raya umum ke-13 bukanlah tertakluk kepada pengundi Cina sahaja tetapi kaum Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban untuk bersatu padu dan membawa peralihan kuasa persekutuan secara aman dan tenteram dalam sejarah 54 tahun dalam Negara ini dan mengakhiri jajahan korupsi, kronisme dan penyalahgunaan kuasa.

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Najib tidak serius bawa pembunuh TBH ke muka pengadilan
Lim Kit Siang | 28.6.2012 11:08 am

 Menjelang ulangtahun kematian Teoh yang ketiga, biarlah Perdana Menteri dan Kabinetnya menjawab, bukan sahaja persoalan di atas tetapi untuk membuat deklarasi samada MACC ataupun kerajaan bersedia untuk menerima tanggungjawab di atas kematian Teoh Beng Hock, memberi pampasan yang sewajarnya kepada keluarga mendiang TBH dan untuk meringankan beban kesengsaraan keluarga TBH serta memberi jawapan muktamad mengenai tragedi ini?

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Bukan revolusi, hanya peralihan kuasa secara aman
Lim Kit Siang | 27.6.2012 11:54 am

 Biar bergemang dengan kuat, apa yang rakyat Malaysia mahukan dalam Pilihanraya Umum ke-13 yang kian ditunda-tunda oleh Perdana Menteri Najib Razak, bukanlah satu revolusi tetapi proses demokrasi yang bersih di mana peralihan kuasa di peringkat persekutuan akan berlaku dengan aman dan diterima dengan baik oleh Najib, UMNO dan semua pihak yang mempunyai kepentingan dalam menentukan halatuju politik negara ini.

>>Selanjutnya
 
"Aset lenyap": Satu lagi ugutan Najib?
Lim Kit Siang | 20.6.2012 9:49 pm

 Najib mesti menjelaskan mengapa kekalahan UMNO/BN dalam pilihanraya yang akan datang di mana "aset dan kekayaan" komuniti peniaga Cina mungkin akan "lenyap", dan jika UMNO/BN benar-benar komited untuk menerima keputusan peralihan kuasa jika Pakatan Rakyat memenangi pilihanraya yang akan datang?

>>Selanjutnya
 
Adakah Mahathirisme akan dihidupkan sebagai senjata rahsia BN dalam PRU 13?
Lim Kit Siang | 18.6.2012 11:46 pm

 Jika satu kajian yang neutral dan bebas yang dijalankan ke atas kepimpinan Najib dalam tempoh tiga tahun untuk menyelidik punca pecah belah di antara kaum dalam satu masa apabila polisi 1Malaysia dilaung-laungkan sebagai dasar negara ini oleh Perdana Menteri, Mahathir dan organisasi-organisasi yang berada di bawah naungannya seperti PERKASA akan dinobatkan tempat pertama sebagai pencetus ketidaktenteraman di antara kaum.

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Kabinet Najib terus fitnah BERSIH 3.0 dalam sidang parlimen
Lim Kit Siang | 16.6.2012 6:39 pm

 Jika tidak, kerajaan Barisan Nasional dan Kabinet Najib tidak akan menghadapi satu situasi di mana mereka kini menjadi bahan jenaka rakyat Malaysia terutamanya yang menyentuh kredibiliti mereka berbanding dengan kelima-lima Perdana Menteri sebelum ini dan barisan Kabinet mereka.

>>Selanjutnya
 
Serangan terhadap pemimpin INDRAF 2.0: Kit Siang desak KDN beri perhatian
Lim Kit Siang | 1.6.2012 5:06 pm

 Sebagai Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Hussin mesti memberi perhatian penuh terhadap kes-kes politik yang berbudaya ganas dan samseng di negara ini seperti serangan yang dilakukan ke atas Ahli Jawatankuasa DAP Negeri Selangor V.Ganapathirao dan adiknya Papparaidu di Klang pada malam hari Rabu daripada memberi perhatian kepada propaganda kompilasi video BERSIH 3.0.

>>Selanjutnya
 
Kehilangan Jaban: Malaysia di bawah "hukum rimba"?
Lim Kit Siang | 31.5.2012 6:53 pm

 Enam jam telah berlalu dan tiada sesiapapun yang tahu menahu mengenai apa yang telah berlaku pada Jaban, jika beliau selamat ataupun sebaliknya - jika tiga orang lelaki yang membawa Jaban itu dari polis Miri yang khasnya telah dihantar unuk memberkas Jaban, dan jika benar mengapa pihak polis Miri masih enggan memberi komen.

>>Selanjutnya
 
Kit Siang: Batalkan Panel Haniff, sokong siasatan SUHAKAM
Lim Kit Siang | 29.5.2012 11:59 am

 Apa yang lebih menghinakan adalah apabila Haniff berkata yang beliau dapat mengenalpasti individu-individu pro-komunis di BERSIH 3.0 berdasarkan demonstrasi-demonstrasi 1970-an dan memberitahu media yang ajen-ajen provokasi dan kanak-kanak digunakan dalam Perhimpunan BERSIH 3.0 sebagai "taktik komunis".

>>Selanjutnya
 
Mahathir sedang mengumumkan Marina diperguna untuk gulingkan kerajaan Najib?
Lim Kit Siang | 27.5.2012 1:18 pm

 Adakah gambaran ini memberikan idea bahawa Marina Mahathir telah dipergunakan oleh BERSIH 3.0 dan Pakatan Rakyat untuk menggulingkan kerajaan Najib dengan menggunakan keganasan, seperi yang dinyatakan oleh Mahathir?

>>Selanjutnya
 
PM bukan Melayu: Putar belit oleh Utusan, dakwa Kit Siang
Lim Kit Siang | 24.5.2012 3:37 pm

 Petikan ini adalah satu putar belit berkenaan dengan apa yang telah dikatakan oleh Karpal apabila memberitahu wartawan Utusan Malaysia yang dia hanya merujuk kepada Perlembagaan Malaysia yang menyatakan bahawa jawatan Perdana Menteri itu sebenarnya terbuka kepada semua warganegara Malaysia.

>>Selanjutnya
 
Dakwaan terhadap Anwar, Azmin dan Badrul berniat jahat
Lim Kit Siang | 22.5.2012 3:25 pm

 Kerajaan Najib jelas berniat jahat untuk mendakwa Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dan pemimpin-pemimpin PKR, Azmin Ali dan Badrul Hisham kerana telah melanggar sekatan di Dataran Merdeka semasa perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April sedangkan ianya haruslah dilihat sebagai satu terma rujukan bagi...

>>Selanjutnya
 
Pemulihan kesopanan, tatasusila dan ketertiban dalam medan politik
Lim Kit Siang | 22.5.2012 12:45 pm

 Pengembalian kesopanan, tatasusila dan ketertiban dalam medan politik dan dalam kehidupan masyarakat umum mestilah diberi keutamaan dalam mesyuarat Kabinet menjelang hari Rabu ini, dan sekiranya tidak, semua seruan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara dengan "sistem demokrasi terbaik di dunia" dan untuk golongan sederhana untuk bermuafakat menentang golongan ekstremis hanyalah sekadar omong-omong sahaja.

>>Selanjutnya
 
 
Jumlah: 29 :: Muka Surat1/2 [ 1 ] [2]
Akhirnya
 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>