2014-08-21 06:24am
 
Lim Hong Siang
 
ISA: Igauan di sebalik "lawak" Hishamuddin Rais
Lim Hong Siang | 20.7.2012 6:22 pm

 Hishamuddin Rais dikurung bersama Tian Chua dalam satu sel untuk tempoh satu tahun. "Dia pandang saya, saya pandang dia." Kemudian, kedua-duanya memelihara cicak kobeng, biawak, semut untuk menghilangkan kebosanan.

>>Selanjutnya
 
Hishamuddin Rais: Musuh kita ketakutan, bukan ISA
Lim Hong Siang | 20.7.2012 12:29 pm

 "Sebenarnya musuh yang kita takuti ialah diri kita sendiri. Yang harus kita lawan bukan ISA, yang harus kita lawan ialah 'kita takut'. Musuh bukan ISA, musuh ialah ketakutan diri kita," kata Hishamuddin Rais.

>>Selanjutnya
 
"Hak berhimpun lebih penting daripada hak shopping!"
Lim Hong Siang | 11.7.2012 12:00 pm

 "Sudah tentu peniaga akan pening kepala dan buat bising..." kata pengamal media Jerman yang memberi penerangan kepada kami, sebelum menambah secara berseloroh, "Tapi apa boleh buat? Hak asasi untuk kebebasan berhimpun kan lebih penting daripada hak asasi untuk shopping (beli-belah)?"

>>Selanjutnya
 
"Ini bukan perang, demonstran akan kembali..."
Lim Hong Siang | 4.7.2012 12:50 pm

 "Menyuraikan perhimpunan adalah pilihan terakhir. Semestinya ada orang yang enggan pulang ke rumah selepas anda menyuraikan perhimpunan itu. Jadi, mereka akan singgah di jalan raya, dan masalah tetap kekal berada di jalan raya..." kata anggota polis Jerman, Oliver Tolle.

>>Selanjutnya
 
"Mamalah yang paling pengecut, tapi dia turun ke BERSIH 3.0..."
Lim Hong Siang | 8.5.2012 6:58 pm

 【BERSIH 3.0】Budak itu memberitahu Tan Phaik Ean, ibunya adalah orang yang paling pengecut dalam keluarganya. Tetapi semalam ibunya memberitahunya, bahawa seandainya perlu ada satu wakil dari keluarganya untuk menyertai BERSIH 3.0, maka ibunya akan mewakili keluarganya.

>>Selanjutnya
 
Hisham Rais: Belum habis gas pemedih ditembak, saya ditanya bila BERSIH 4.0?
Lim Hong Siang | 4.5.2012 7:29 pm

 "Masalah yang paling besar sekali untuk saya ialah memadamkan perjuangan anak-anak muda. Saya tak berani. Apabila tiba-tiba saya lalu situ ada satu budak datang. Dia pandang muka saya. Eh, abang Hisham ke? Ya, betul. Tu masih tembak-tembak (gas pemedih mata di sana). Budak tu tanya, bang, BERSIH 4 bila?"

>>Selanjutnya
 
Detik kemuncak regim dijatuhkan, apabila media kroni turut protes...
Lim Hong Siang | 4.5.2012 1:59 pm

 Dengan nada sinis, Hishamuddin Rais berkata, "Saya cukup gembira apabila wartawan kena pukul. I am soooooo happy. I cannot hide my smile. Begitu lama demonstran-demonstran dipukul dah, dia (wartawan) buat tak nampak. Sekarang padan muka!"

>>Selanjutnya
 
428 bakal menyaksikan kebangkitan kaum suri rumah tangga
Lim Hong Siang | 25.4.2012 7:36 pm

 Pengalaman itu membuatkan Jessy merenung, "Saya memberikan makanan yang terbaik untuk anak saya. Tetapi seandainya dia tidak hidup dalam suasana politik yang demokrasi, bersama perasuah-perasuah, maka apa yang tinggal dalam dunia pada masa depan adalah kerajaan yang korup, tidak cekap dan menindas rakyat jelata."

>>Selanjutnya
 
Khir Toyo pernah seketika ragu-ragu dengan BN...
Lim Hong Siang | 18.4.2012 12:58 pm

 【Wawancara bersama Khir Toyo, Bahagian kedua】"Dulu saya agak skeptical. Adakah BN better (lebih baik)? Tapi dengan ada Selangor (di tangan Pakatan Rakyat), saya tengok, very clear (sangat jelas)." Demikianlah luahan bekas Menteri Besar Selangor Khir Toyo, ketika menilai pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

>>Selanjutnya
 
Golongan ibu kini tampil menyokong BERSIH 3.0
Lim Hong Siang | 12.4.2012 1:53 pm

 Sebagai pengemudi masa depan anak, kami tidak menerima sistem dan proses pilihan raya yang sarat dengan penyelewengan. Bayangkan, bagaimana masa depan anak-anak kami boleh terjamin oleh kerajaaan yang bukan lahir dari pilihan raya yang adil dan bersih?

>>Selanjutnya
 
Khir Toyo nafi "Operasi Terengganu" di Selangor
Chan Wei See dan Lim Hong Siang | 11.4.2012 1:49 pm

 Ketika ditanya apakah Pakatan Rakyat berkuasa untuk memanipulasikan daftar pemilih ini, Khir Toyo mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) adalah bebas, bukan kesemua pegawainya pro-kerajaan BN. "Itu andaian yang salah (SPR sokong BN)," tambahnya.

>>Selanjutnya
 
Najib tidak janji kesemua 22 penambahbaikan sebelum PRU 13
Lim Hong Siang | 9.4.2012 10:56 pm

 【Dikemaskini pada 11.20pm】Ketika ditanya sama ada 22 syor penambahbaikan yang dicadangkan dan dibentangkan PSC pada 3 April lalu itu akan dilaksanakan, beliau sekadar menjawab, "Apa-apa yang boleh dilakukan, misalnya (penggunaan) dakwat kekal, kita akan (laksanakan) sebelum pilihan raya."

>>Selanjutnya
 
Khir Toyo: Lagi tangguh PRU, lagi banyak perhimpunan BERSIH
Lim Hong Siang | 6.4.2012 6:14 pm

 【Wawancara bersama Khir Toyo, Bahagian pertama】"Pertama, mereka mengundang Ambiga (Sreenevasan) untuk memimpin BERSIH, untuk menarik sokongan golongan profesional. (Ambiga ialah) Bekas Presiden Majlis Peguam. Sekarang mereka guna A.Samad Said, untuk dapatkan sokongan cendekiawan...

>>Selanjutnya
 
Keadilan untuk Syauqey: Kutipan 15 ribu dalam 50 jam
Lim Hong Siang | 23.3.2012 7:24 pm

 Dalam tempoh 50 jam, sumbangan sejumlah RM 15,000 telah berjaya dikutip, dan dimasukkan ke dalam akaun isteri Ahmad Syauqey, Salwati Mohd Ariffin. Fadiah Nadwa Fikri dari Lawyers For Liberty, bagi pihak rakan Ahmad Syauqey telah menerima sumbangan tersebut daripada Pow Kien An...

>>Selanjutnya
 
Najib kecewa pengkritik "cetek", tetapi...
Lim Hong Siang | 22.3.2012 6:09 pm

 Mungkin antara yang paling menarik adalah apabila Najib diajukan soalan sama ada dirinya berasa marah dengan kritikan yang dilontarkan untuk menghina beliau. Najib berkata padahal dirinya lebih "kecewa" terhadap pengkritik yang "cetek" ini, meskipun mendakwa dirinya mengalu-alukan kritikan yang...

>>Selanjutnya
 
Kutipan derma langkaui batas kaum: Solidariti menentang keganasan polis
Lim Hong Siang | 21.3.2012 6:05 pm

 Mengapa memanggil kutipan derma untuk Syauquey? Chin Huat berkata, seandainya orang yang berani tampil ke depan untuk menentang kezaliman ini dihukum, dan dibiarkan keseorangan, maka tiada lagi yang berani tampil pada masa depan.

>>Selanjutnya
 
"Hari Kemarahan Rakyat", cadang Hishamuddin Rais
Lim Hong Siang | 16.3.2012 5:32 pm

 "Kita keluar beramai-ramai memberi tekanan kenapa lapan tuntutan kita tidak ditunaikan, atau kita bertanya bila hendak ditunaikan. Sebelum ini ditunaikan, maka kita tidak boleh adakan pilihan raya. Kalau tidak, kita menipu diri kita sendiri..."

>>Selanjutnya
 
Dzulkefly Ahmad: Dasar bersama Pakatan Rakyat
tidak buat PAS kurang Islamik

Lim Hong Siang | 16.3.2012 1:57 pm

 "Kemungkaran dan dosa yang paling jahat, yang dilakukan oleh UMNO untuk lima dekad yang lalu, dan berterus-terusan, dulu, kini, forever (selama-lamanya), adalah dosa, maksiat! Urus tadbir yang bobrok, yang segalanya adalah unislamic dan anti-islamik. Anti-tauhid dan anti-Quran!"

>>Selanjutnya
 
Chin Huat: Menjunjung tradisi gemilang perjuangan Mat Kilau, Bahaman...
Lim Hong Siang | 26.2.2012 12:50 am

 "Kita mahu menjunjung tradisi gemilang Mat Kilau, Datuk Bahaman dan lain-lain. Seandainya mereka sanggup lawan orang asing tatkala tanah Malaya dijajah, sanggupkah kita sebagai warga negara yang merdeka, berpeluk tubuh melihat tanahair kita dicabuli kuasa asing?"

>>Selanjutnya
 
Anwar muncul di Pantai Teluk Cempedak...
Lim Hong Siang | 26.2.2012 12:03 am

 Anwar sempat singgah di sebuah kedai makanan, memberi ucapan ringkasnya selama empat minit. Beliau menekankan bahawa ini adalah negara dan tanah rakyat, dan ia harus ditentukan oleh rakyat, bukan beberapa orang taukeh sahaja. "Bukan semuanya untuk bisnes sahaja," kata bekas Timbalan Perdana Menteri ini, "Boleh buat cari untung, tapi jangan korbankan keselamatan dan kesihatan rakyat!"

>>Selanjutnya
 
 
Jumlah: 316 :: Muka Surat1/16 [ 1 ] [2] [3] [4] [5]
Seterusnya
Akhirnya
 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>