2014-08-31 04:12am
 
Alicia Izharuddin
 
Pengajian tinggi diperniagakan, mutu pendidikan dipermangsakan
Alicia Izharuddin | 26.6.2012 12:04 pm

 Pendidikan bukan sebuah produk yang boleh dijual-beli. Namun sikap rakyat Malaysia yang terlalu mudah menanggap pendidikan secara prinsipnya "murni" dan secara prosesnya "diberi" seperti objek dari pengajar ke pelajar.

>>Selanjutnya
 
Orang Afrika: Antara stereotaip dengan realiti
Alicia Izharuddin | 13.5.2012 11:00 pm

 Kepelbagaian bangsa dan budaya Malaysia senantiasa berubah dan kita seharusnya menerima bahawa migrasi adalah hakikat masakini di era globalisasi dan geopolitik dan ekonomi dunia ketiga yang tidak pernah lelah goyah.

>>Selanjutnya
 
Mengapa penting watak LGBT dipaparkan di media?
Alicia Izharuddin | 17.4.2012 12:12 pm

 Jika pendekatan kita tentang gender dan seksualiti beranjak dari perbuatan seks ke perkara yang difahami dan dialami oleh khalayak seperti percintaan, pernikahan, dan rumahtangga, ia memberi peluang kepada komuniti LGBT untuk bersuara tentang perkara-perkara yang dikongsi bersama masyarakat Malaysia yang bukan LGBT...

>>Selanjutnya
 
Pendidikan seks untuk memupuk nilai bertanggungjawab
Alicia Izharuddin | 23.3.2012 12:52 pm

 Saya rasa yakin pendidikan seks yang komprehensif bukannya menggalakkan remaja untuk "mencuba" tetapi akan menjadikan mereka lebih berhati-hati dan prihatin tentang implikasi hubungan seks di bawah dan sebelumnya berkahwin.

>>Selanjutnya
 
Kelompok anti-Hari Kekasih patut hentikan fikiran lucah mereka
Alicia Izharuddin | 14.2.2012 12:08 pm

 Soal cinta dan kasih sayang tidak perlu dipolitikkan untuk menunjuk kuasa dan kealiman pihak-pihak tertentu. Biarkan rakyat Malaysia terutamanya umat Islam meraikan percintaan dan kasih sayang dengan cara tersendiri, dan jangan jadikan fikiran lucah satu dalil hipokritikal untuk menyekat kebahagian orang lain.

>>Selanjutnya
 
Menilai semula sikap rakyat terhadap ahli politik wanita
Alicia Izharuddin | 27.1.2012 2:28 pm

 Untuk mengatakan bahawa Ceylyn Tay cukup jahil tentang komposisi agama dan etnik di Amerika Syarikat dan bahayanya sistem satu parti adalah satu perkara, kritikan yang menyentuh isu-isu peribadi dan kebolehannya berpolitik kerana beliau adalah seorang wanita adalah perkara lain pula yang dikategorikan sebagai seksis.

>>Selanjutnya
 
Mahkota apa yang tidak boleh dipakai di atas kepala?
Alicia Izharuddin | 13.1.2012 1:54 pm

 Jawabnya agak 18SX sedikit ya, wahai pembaca terhormat: mahkota wanita. Saya berasa amat terpanggil untuk membicarakan topik martabat wanita di masyarakat Malaysia sekarang sehingga teka-teki yang kurang menyenangkan ini saya sanggup kongsikan. Martabat wanita Malaysia nak dikatakan maju; mewakili parlimen dan CEO syarikat-syarikat besar sebanyak 50% pun tidak, dilarang daripada memandu kereta pun tidak. Yang pasti, khalayak ramai tetap percaya bahawa mahkota wanita terletak di tempat mana paha seorang perempuan bertemu. Di situ dan begitulah kehormatan dan kebanggaan seorang perempuan.

>>Selanjutnya
 
Ada apa dengan bendera?
Alicia Izharuddin | 22.12.2011 11:22 am

 Ada pula yang berpendapat mahasiswa-mahasiswa terlibat bersikap kurang matang, kurang ajar, dan tidak menghormati harta-benda kerajaan, seolah-olah memecah masuk rumah dan menyusun-semula perabot. Sasaran mahasiswa SMM - bendera yang bermukakan Najib Razak - secara tidak langsung menjadi objek yang suci. Ia bukannya bendera negara atau parti, tidak dibakar atau diinjak-injak. Namun yang demikian, penurunan bendera tersebut dilihat sebagai satu serangan terhadap ego seorang pemimpin yang pantang dicabar.

>>Selanjutnya
 
Seksualiti Merdeka dan pengaruh homofobia Melayu
Alicia Izharuddin | 9.11.2011 9:24 am

 Persoalan lain tentang alasan pengharaman Seksualiti Merdeka mula timbul: sejak bila golongan LGBT mengancam "keamanan negara"? Bilangan mereka yang tergolong dalam kategori LGBT di seluruh pelusuk dunia adalah kecil. Mereka hanyalah minoriti yang jarang mempunyai pengaruh yang besar dalam arena politik, agama, dan media. Ini adalah kerana diskriminasi, prejudis, dan keganasan yang menular dalam masyarakat terhadap golongan minoriti seksualiti dan gender yang sering menghalang mereka daripada menjalani kehidupan mengikut sifat semulajadi mereka secara terbuka.

>>Selanjutnya
 
 
Jumlah: 9 :: Muka Surat1/1 [ 1 ]
 
TERKINI
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
 
ANTARA YANG TERHANGAT
 
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>